Calcium

Voedingsadvies

Calcium

Waarom is calcium belangrijk voor onze gezondheid?

1% - speelt een belangrijke rol in de contractie en de dilatatie van de gezonde bloedvaten, de goede werking van de spieren, de overdracht van zenuwprikkels en de hormonale secretie.
99% - van het calcium hebben we nodig om onze botten en tanden sterk te houden.
calcium
Calcium is essentieel om het risico op osteoporose te verlagen.

De volgende voedingsmiddelen zijn goede bronnen van calcium:

Zuivelproducten

Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten bevatten calcium dat het lichaam gemakkelijk kan opnemen en verbruiken.

Vis met zachte graten

Vissoorten waarvan de graten zacht genoeg zijn om te eten, zoals sardienen in blik en zalm, zijn rijk aan calcium.

Groene groenten

Vele groene groenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn een bron van calcium. Echter, sommige groene groenten bevatten oxaalzuur en fytinezuur die de opname van calcium kunnen verhinderen.

Voedingsmiddelen verrijkt met calcium

Vele voedingsmiddelen zijn verrijkt met calcium, zoals bepaalde fruitsappen, soja- en rijstdranken en tofu. Dit maakt het zoveel gemakkelijker om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium te nuttigen.

Meer in detail

Eerst het goede nieuws: 87% van de vrouwen ouder dan 65 jaar consumeert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Dit betekent helaas dat de overige 13% onvoldoende nuttigt. Gelukkig is het niet moeilijk om calcium toe te voegen aan uw voeding. Het volstaat bijvoorbeeld om een beetje natuur yoghurt toe te voegen aan zoete aardappelen, geraspte kaas te strooien over gebakken aardappeltjes voor de lunch, kleine stukjes brie of feta toe te voegen aan een salade en deze afwerken met enkele nootjes of uzelf te trakteren met een schuimige cappuccino of warme chocomelk. Vetarme kaas, melk en yoghurt zijn ook beter voor de gezondheid dan de volle versies. Ze verminderen uw inname aan calorieën en verzadigde vetten maar ze bevatten nog steeds de eiwitten die noodzakelijk zijn voor de groei en het herstel van uw spieren en botten. In geval van lactose-intolerantie, kies voor lactosevrije melk of probiotische yoghurt. Of neem lactase tabletten of druppeltjes samen met de zuivelproducten. Aarzel niet om uw persoonlijke situatie te bespreken met uw arts. Hij zal ervoor zorgen dat u voldoende calcium inneemt voor uw gezondheid en dat uw dieet aangepast is.
Bron:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Terug