koolhydraten

Voedingsadvies

Koolhydraten

Wat is de meest gezonde optie?

1 appel: 11g suiker, 2g vezels, geen vet, andere vitaminen en nutriënten
3 gemberkoekjes: 11g suiker, zeer weinig vezels, 4g vet, weinig of geen vitaminen en nutriënten
carbohydrates
Suiker is een type koolhydraat dat voorkomt in vele voedingsmiddelen. Als u zin hebt in een tussendoortje, let dan op de totale voedingswaarde. Wat is het meest gezond? Een appel met 11g suiker of 3 gemberkoekjes met 11 g suiker? Denk er gewoon aan dat wat goed is voor u, goed is voor uw bot, en het antwoord is eenvoudig.

Omdat koolhydraten een effect hebben op uw bloedsuiker, moet u op het volgende letten:

Lage Gi (Glycemische Index)

Voedingsmiddelen met lage Gi hebben meer tijd nodig om te verteren waardoor de bloedsuikerspiegels minder schommelen tussen de maaltijden. Zie voor meer informatie over de Gi van voedingsmiddelen in de rubriek “Meer in detail” hieronder.

Hoge Gi (Glycemische Index)

Voedingsmiddelen met hoge Gi worden snel verteerd, wat leidt tot een piek en daarna een snelle daling van de bloedsuikerspiegels. Hierdoor komt de energie snel vrij na een maaltijd. Probeer voedingsmiddelen met hoge Gi te vermijden.

Glucose

Glucose heeft vele belangrijke functies in het lichaam: het levert brandstof voor de spieren tijdens fysieke inspanning, het bevordert de goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel en het verhoogt de spiegel van serotonine, het hormoon van de goede stemming.

Suiker

Zoals hierboven beschreven, is suiker een koolhydraat dat voorkomt in een hele reeks voedingsmiddelen zoals snoepjes, koekjes, gebakjes en fruit. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan essentiële nutriënten en die weinig suiker bevatten.

Meer in detail

De Glycemische Index (Gi) meet het effect van verschillende koolhydraten op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met lage Gi helpen de bloedsuikerspiegels reguleren. Daarom is het aanbevolen om meer voedingsmiddelen met lage Gi te eten en minder voedingsmiddelen met hoge Gi te eten. Voedingsmiddelen met lage Gi zijn onder meer: havermoutpap, niet gezoete muesli met havervlokken, volkorenbrood, volkorenpasta, volkorenrijst, peulen en peulvruchten, vers fruit, noten en zaden.
Voedingsmiddelen met hoge Gi zijn onder meer: geraffineerde ontbijtgranen, voedingsmiddelen met toegevoegd suiker, sportdranken, frisdranken, fast food, verwerkte voedingsmiddelen, gestoofd fruit en sommige wortelgroenten zoals pastinaak.
Bronnen:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Terug