Vitamine D

Voedingsadvies

Vitamine D

Ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd; vitamine D helpt uw lichaam om calcium op te nemen. Zonder vitamine D haalt uw lichaam calcium uit het bot waardoor het brozer wordt.1

Opname van calcium en vitamine D1

vitamin
85% - de extra hoeveelheid calcium die het lichaam kan opnemen als we voldoende vitamine D hebben.
15% - de maximale hoeveelheid calcium die het lichaam kan opnemen zonder vitamine D.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D1:

Vette vis

Vette vis zoals zalm en makreel zijn de beste natuurlijke bronnen van vitamine D. Probeer een- of tweemaal per week vette vis te eten om uw inname te verhogen.

Eieren

Eieren bevatten ook een kleine hoeveelheid vitamine D. Opgelet, het is niet aanbevolen om meer dan 7 eieren per week te eten, of maximum 5 als u een hoge cholesterol hebt.

Verrijkte voedingsmiddelen

Vitamine D is ook toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals melk, zuivelproducten, sinaasappelsap, sojamelk en verrijkte granen. Zie de verpakking voor meer details.

Supplementen

Al u het toch te moeilijk vindt om voldoende vitamine D in te nemen of als u veel binnen zit, kan een vitamine D supplement aangewezen zijn, vooral bij ouderen. Raadpleeg uw arts voor meer informatie.

Meer in detail

Vitamine D wordt ook de zonnevitamine genoemd: afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid zonlicht in uw regio, kan uw lichaam voldoende vitamine D aanmaken om te voldoen aan uw behoeften. Het volstaat om 10 minuutjes buiten te zijn.2 Helaas, dit is niet mogelijk elke dag omdat we misschien te veel binnen zitten of zonnecrème gebruiken als we naar buiten gaan.
Omdat zo weinig voedingsmiddelen van nature vitamine D bevatten en het moeilijk is om op de zon te betrouwen, wordt een vitamine D supplement vaak sterk aanbevolen, vooral voor mensen ouder dan 60 jaar.1,2 Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een voldoende aanbod aan vitamine D het risico op vallen en fracturen bij ouderen verlaagt.2 Raadpleeg uw arts als u zeker wil zijn dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Terug