Diagnose van Osteoporose | Osteoporose News

Osteoporose
Alles over osteoporose
Lees verder

Diagnose
Goed leven met osteoporose
Leren leven met een chronische ziekte is nieuwe gewoonten aanleren. Maar er is meer dan alleen de ziekte. U moet ook voor zichzelf zorgen en luisteren naar wat uw lichaam nodig heeft. Mensen met osteoporose zijn vaak bang om te vallen, hebben weinig zelfvertrouwen, een gewijzigd lichaamsbeeld en ervaren soms zelfs depressieve gevoelens.1
Als u deze gevoelens ook zelf ervaart, weet dan dat u niet alleen bent en dat anderen zich ook vaak zo voelen. U kunt een groep lotgenoten zoeken: delen hoe moeilijk het soms is, kan goed zijn om u gerust te stellen en uw angsten voor een deel wegnemen.
Vrienden, gezinsleden of een groep lotgenoten kunnen u steunen wanneer u uw leven eventueel moet omgooien na de diagnose van osteoporose.
Als uw negatieve gedachten of gevoelens u ervan weerhouden op een goede manier om te gaan met uw ziekte, bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen, dan raden we aan hier met een dokter over te praten.

Aarzel niet om hulp te vragen, bijvoorbeeld aan een vriend of een gezinslid:
  • Aanvaard de hulp die aangeboden wordt;
  • Onderhoud sociale relaties die belangrijk zijn voor u;
  • Vind manieren om uw omgeving te helpen in ruil voor hulp die u krijgt. Zo houdt u uw relaties in evenwicht.
  • Vraag bijvoorbeeld aan uw zoon of dochter om de boodschappen weg te zetten en bied in ruil aan om intussen op de kleinkinderen te passen;
  • Doe slechts één taak per keer, afhankelijk van wat u kan;
  • Zorg voor uzelf.Bronnen:
  1. IOF, Livre blanc de l’IOF sur l’ostéoporose, p. 34, oktober 2017, http://share.iofbonehealth.org/WOD/Compendium/IOF-Compendium-of-Osteoporosis-FR-WEB.pdf laatst geraadpleegd augustus 2021.

 
Sneltest voor het risico op osteoporose
Loopt u een risico?
Doe deze eenvoudige, snelle test en ontdek of u het risico loopt osteoporose te krijgen. Druk de resultaten af en bespreek ze met uw dokter tijdens uw volgende afspraak.
Test uw botten

BL-PRO-0621-00012 (v1.0) Creatiedatum 29 juni 2021