Valpreventie & osteoporose : Lees onze tips | Osteoporose News

Tips
Osteoporose en valpreventie
Lees onze tips

Als u osteoporose heeft, dan loopt u een verhoogd risico op breuken.
Een val vermijden is dan eens zo belangrijk. Door middel van kleine en eenvoudige aanpassingen verlaagt u aanzienlijk de kans dat u valt in uw eigen huis.
Overal goede verlichting
Zorg ervoor dat elke ruimte in uw huis voldoende verlicht is. Niet alleen de grote ruimtes, zoals de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en de badkamer, maar ook de trappen en gangen moeten goed verlicht zijn zodat u eventuele obstakels altijd ziet liggen.
Kies voor spaar- of ledlampen met een hoge lumenwaarde, want hoe hoger de lumenwaarde, hoe meer licht de lamp geeft. Vraag ook aan uw familie, vrienden of zorgverleners om een handje te helpen bij het vervangen van uw oude lampen. Nog een uitstekend hulpmiddel zijn lampen met bewegingssensoren.
Een andere nuttige tip is het verhogen van uw stopcontacten en het verlagen van uw schakelaars tot op zithoogte. Zo hoeft u niet te ver te bukken om een toestel op het net aan te sluiten, waardoor u kunt struikelen.
Vrij kunnen bewegen
In de eerste plaats moet u gemakkelijk uw eigen huis binnen kunnen. Zijn er een paar treden naar de voordeur? Zorg er dan voor dat ze stevig en stabiel zijn. Kijk ook of er geen obstakels liggen voor uw deur, zoals bladeren, sneeuw of afval.
Als uw brievenbus in uw voordeur zit, laat dan aan de binnenkant een kastje installeren om uw post op te vangen. Zo glijdt u niet uit over kranten, brieven of reclamefolders die op de vloer vallen.
Voorzie binnen voldoende ruimte tussen de meubels, zodat u gemakkelijk door kan. Zorg ervoor dat uw kleren niet blijven haken aan een klink of een stoel.
Zijn uw meubels sterk en stabiel genoeg?
Kan u erop steunen als u uw evenwicht verliest?
Kijk ten slotte ook even of uw stoelen en zetels hoog genoeg zijn om gemakkelijk te kunnen zitten en weer op te staan.
Belangrijk is ook dat uw bed zich op de juiste hoogte bevindt:
u moet er gemakkelijk uit kunnen stappen en onmiddellijk uw evenwicht vinden. Deze kleine aanpassingen en tips helpen u om in alle omstandigheden uw evenwicht te bewaren en een val te vermijden.
Enkel vast tapijt
Neen hoor, u hoeft niet al uw tapijten weg te doen en te vervangen door vast tapijt. Let wel op dat u er niet over struikelt en valt. Kies voor een laagpolig in plaats van een hoogpolig tapijt. Zo verkleint u het risico dat u valt.
Kleine, decoratieve vloerkleedjes kan u beter verwijderen: de kans dat u erop uitglijdt, is te groot. Kan u er geen afstand van nemen, zorg er dan voor dat al uw vloerkleden, groot of klein, stevig aan de vloer bevestigd zijn met dubbelzijdige plakband.
Een schone, droge vloer
Neem alle obstakels in de doorgangen weg. Zo verkleint u de kans op een val of een breuk. Leg dus dozen, tijdschriften, schoenen, pantoffels of de elektrische snoeren van uw toestellen aan de kant. Ook uw trap moet volledig vrij zijn: zet geen wasmanden of andere voorwerpen op de treden. Die voorwerpen kunnen u hinderen als u de trap op of af moet. Iemand heeft een drankje gemorst? De vloer is nat? Let op dat u niet uitglijdt. Maak de vloer onmiddellijk schoon en droog hem nog even na of vraag uw naasten om u hierbij te helpen.
Een hulpje bij de hand
Extra handgrepen of leuningen in uw woning kunnen u helpen op moeilijke plaatsen, zoals in de badkamer, het toilet of op de trap. In de badkamer kan ook een krukje in de douche of het bad van pas komen.
Informeer naar de mogelijkheden en maak gerust gebruik van deze hulpmiddelen. Ze helpen u mobiel en zelfstandig te blijven in uw eigen woning.
Veilig schoeisel
Uw schoenen en pantoffels moeten u de nodige steun bieden. Belangrijk is ook dat ze stevig om uw voet zitten en uw enkel omsluiten. Uw zolen mogen niet glad zijn, zorg dat u altijd een beetje grip heeft. Kies ook steeds de juiste maat, want te kleine schoenen drukken uw tenen samen en te grote schoenen zitten te los, waardoor ze niet genoeg steun bieden. Geef de voorkeur aan instapschoenen of schoenen met velcro in plaats van veters.
Draag in uw woning altijd schoenen of pantoffels. Loop niet rond op kousen of panty’s. Daar heeft u niet voldoende grip mee op de vloer, waardoor u kan uitglijden. Verwen uzelf ook op tijd met nieuwe schoenen of pantoffels. U verdient het: met een nieuw paar is de kans kleiner dat u valt.
De telefoon steeds bij de hand
Kies voor een draadloze telefoon die u overal mee naartoe kan nemen. Ook een gsm is prima, maar vergeet deze 's nachts niet op te laden! U kan de laadset of de kabel bij uw nachtkastje bewaren, zodat u nooit zonder een opgeladen telefoon zit en dus altijd om hulp kan vragen.
Laat belangrijke nummers door familie of vrienden in uw toestel programmeren. Zo kan u sneller iemand bereiken in geval van nood. Voeg een ICE (in case of emergency) toe aan de belangrijkste contacten in uw telefoon. Die kan u altijd bellen, ook als de telefoon vergrendeld is.
Opgelet met alcohol en medicatie
U drinkt graag een glaasje?
Dat kan, maar let goed op dat u niet teveel drinkt. Alcohol verstoort uw evenwicht. Hierdoor gaat u misschien sneller struikelen en vallen. Bespreek ook al uw medicatie met uw dokter. Als u nieuwe medicatie voorgeschreven krijgt, vraag er dan voldoende informatie over.
Verstoort ze uw evenwicht, wordt u er duizelig van of zijn er andere bijwerkingen?
Uw bloeddruk is aan de lage kant? U ziet of hoort minder goed dan vroeger?
Vraag aan uw dokter hoe u de gevolgen op uw evenwicht tot een minimum kan beperken.
Vertel het uw dokter altijd als u deze bijwerkingen ervaart en zoek samen een oplossing.
Kies de juiste sport voor uw botten.
Voor uw botgezondheid kiest u best een vorm van beweging waarbij uw botten belast worden. Voorbeelden zijn wandelen, joggen, trappenlopen, tennissen, dansen, touwtje springen ...
Uw lichaam voelt de belasting op uw botten en verbetert vanzelf de botmassa en botstructuur. Zwemmen is goed voor uw conditie, maar omdat uw lichaam door het water gedragen wordt, doet het weinig voor uw botten. Ook fietsen is goed voor de conditie, maar weinig belastend en dus amper voordelig voor uw botten.
Meer oefeningen en tips voor een optimaal resultaat vindt u hier

 
Sneltest voor het risico op osteoporose
Loopt u een risico?
Doe deze eenvoudige, snelle test en ontdek of u het risico loopt osteoporose te krijgen. Druk de resultaten af en bespreek ze met uw dokter tijdens uw volgende afspraak.
Test uw botten

BL-PRO-0621-00017 (v1.0) Creatiedatum 29 juni 2021