Jane

Jane, 70 jaar
“Ik ben steeds geïnteresseerd geweest in stamboomonderzoek. Nu ik gelezen heb dat osteoporose vaak erfelijk is, is mijn onderzoek meer gericht.”
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Osteoporose was mij niet onbekend.
Osteoporose werd bij mijn moeder vastgesteld toen ze in de 60 was en mijn grootmoeder langs vaders kant had een bochel. De ziekte was mij dus niet vreemd. Maar ik besefte niet dat dit mij ook kon overkomen totdat een vriendin me aanraadde om de snelle risicotest te doen op osteoporosenews.be.
Ik dacht niet dat ik een risico had totdat ik de test deed. Ik heb de resultaten aan mijn arts getoond die me onmiddellijk voorstelde om een botdensitometrie (botdichtheidsmeting) te doen.
Dit was een vrij eenvoudig, niet invasief en volkomen pijnloos onderzoek. Ik moest gewoon enkele minuutjes stilliggen. En ik heb de resultaten snel gekregen.
Wat ik veranderde
Het was een zware klap te horen dat ik osteoporose had en ik was bang hoe mijn leven erdoor zou veranderen.
Ik wist al lang al dat mijn levensstijl niet zo gezond was, maar ik was niet gemotiveerd om er iets aan te veranderen. Ik kook niet graag voor mij alleen, en ik koop dus vaak kant-en-klare maaltijden, en ik neem altijd mijn auto, hoewel een parkeerplaats vinden langer duurt dan het traject te voet af te leggen.
Naast de medische behandeling adviseerde mijn arts mij enkele drastische veranderingen. Om mijn botten te versterken, moest ik mijn voeding aanpassen en meer fruit en groenten eten en vitamine D supplementen innemen. En ik ben gestart met regelmatig te sporten, wat niet zo lastig was als ik vreesde. Ik doe één keer per week Tai Chi in groep met een ervaren leraar, en ik ben verrast hoe graag ik dit doe. Ik doe ook enkele oefeningen die ik gevonden heb op osteoporosenews.be.
Ik heb mijn hele familie voorgesteld om de test te doen.
Hoe dit mij heeft geholpen
Ik eet nu gezonder dan vroeger – en ik ben socialer geworden want ik maak nu regelmatig een uitgebreide en gezonde maaltijd klaar voor mijn vrienden. Overschotjes of restjes vries ik in voor een andere dag, wanneer ik alleen ben.

Hoe ik me nu voel
Ik voel me gezonder dan voor mijn diagnose. De korte vragenlijst heeft mij geholpen, en daarom beveel ik hem nu aan aan mijn familie en al mijn vrienden!

Osteoporose

Wat nu?

U hebt besloten om uw arts te raadplegen. Hoe kan u zich voorbereiden? Welke vragen kan u stellen tijdens het gesprek? En erna, wat moet u doen?
Voor meer informatie
Verhalen

Lees meer verhalen

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”