Alice

Alice, 74 jaar
“Ik heb nooit tot last willen zijn. Maar dat is hoe ik me voelde toen mijn arts me voor het eerst de resultaten van mijn onderzoeken toonde. Het duurde een tijdje om mijn leven terug onder controle te krijgen.”
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Enkele jaren geleden raadde mijn dochter me aan om met mijn arts te praten over de mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen op basis van cortisone die ik nam voor mijn reumatoïde artritis. Ze vroeg me ook om de snelle 1 minuut risicotest van osteoporose te doen op osteoporosenews.be.
Omdat langdurige behandelingen met cortisone een risicofactor voor osteoporose zijn, toonde ik aan mijn arts de resultaten van mijn snelle online test. Ik vroeg hem ook om een botdichtheidsmeting te doen “om zeker te zijn”.
Wat ik veranderde
Mijn arts stelde mij een klassiek behandelplan voor, maar ik wou er meer over weten. Ik heb steeds vertrouwd op mijn arts om goed advies te krijgen over mijn gezondheid maar nu wou ik het zelf in handen nemen en ik wist niet waar beginnen.
Mijn dochter ging er meer over opzoeken en raadde me aan om gezonder te eten en meer te bewegen. Allemaal dingen die ik vroeger niet zo gemakkelijk vond. Ze hielp me ook enkele vragen te verzamelen om te stellen aan mijn arts tijdens mijn volgende bezoek.
Ik ga nu een keer per week zwemmen om mijn spieren te versterken. Meer nog, dit is een goed excuus om ook naar de sauna te kunnen gaan in het zwembad.
En in plaats van mijn auto te nemen voor korte afstanden, ga ik te voet, zoals om mijn boodschappen te doen in de buurt. En dit geeft me de nodige motivatie om gezonder te eten.
Hoe dit mij heeft geholpen
Het kan vreemd klinken, maar de diagnose van osteoporose was goed voor mij. Ze gaf me een goede reden om beter voor mezelf te zorgen zodat ik volop kan blijven genieten van het leven.
Om mijn ziekte onder controle te krijgen, volg ik nu een volledig behandelplan: beweging, een gezonde voeding, vitaminesupplementen en geneesmiddelen.

Hoe ik me nu voel
Is dit voldoende?
Aan de ene kant heb ik het gevoel dat ik mijn lichaam weer onder controle heb. Ik weet dat ik osteoporose heb, maar ik weet hoe ik de ziekte kan behandelen. Maar aan de andere kant ben ik nog steeds bezorgd over mijn toekomst. Wat zal er gebeuren als ik val? Zal ik iets breken? Doe ik genoeg om gezond te blijven?

Test uw risico op osteoporose in 1 minuut

Loop ik een risico op osteoporose?

Doe deze eenvoudige en snelle test en ontdek of u een risico loopt op osteoporose. Print de resultaten uit en bespreek ze met uw arts.
Test uw botten!
Verhalen

Lees meer verhalen

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”