Doe de test

Test uw risico op osteoporose in 1 minuutDoe de test en behandel osteoporose, niet de gevolgen.

Doe de test

anja-nl-v1
Anja, 54 jaar
“Laat u op tijd screenen. Anders kunnen uw botten breken.”
Lees meer

Naam: Anja
Leeftijd: 54 jaar
Aandoening: osteoporose, lijdt ook aan sclerodemie
Diagnose: in 2017 (50 jaar)

LEVEN MET OSTEOPOROSE

Hoe ziet een gewone dag eruit voor jou?
Ik sta op, dat gaat soms een beetje ‘vierkantig’ en dan duurt het even voordat ik op gang geraak. Goed weer helpt me om me goed te voelen. Bijna elke dag ga ik eerst wandelen, daarna ontbijt ik pas. Wanneer ik thuiskom, doe ik huishoudelijke taken, zoals het stof wegnemen, eten maken, nog eens met de hond wandelen ’s middags. En ik zit ook wel graag op social media.
Als ik een dag niet gaan wandelen ben, voel ik me niet goed en doet alles pijn. Op een slechte dag wandel ik zes tot zeven kilometer, op een goeie wel vijftien kilometer. Bewegen is goed voor mensen met osteoporose. Wandelen gaat intussen zelfs beter, ik heb het opgebouwd in al die tijd. Het is zo gezond, maar ik voel meteen of het een goede wandeling wordt of niet aan mijn knokkels.
Hoe ziet een slechte dag eruit voor jou?
Op een slechte dag ga ik het huis niet uit. Dan wordt het een dag in de zetel voor de TV of met de laptop erbij. Er zijn dagen waarop ik me niet goed kan bukken, dan steekt mijn man de was in de machine. We trekken onze plan wel op die manier.
Had de osteoporose al heel wat schade aangericht toen je de diagnose kreeg, zonder dat je het wist?
Bij mijn weten niet, maar ja … Veertien jaar geleden heb ik kanker gehad en de medicatie voor de nabehandeling kan tot osteoporose leiden. Ik heb er nooit aandacht aan geschonken … Niemand trouwens, helaas. Vier jaar geleden had ik dan een ontsteking in mijn heup, gelinkt aan het feit dat ik ook sclerodermie heb, en ben ik naar de reumatoloog gegaan. Die zag dat ik een genezen breuk had, maar daar heb ik nooit iets van gevoeld of geweten. Als je niks voelt, voel je niks. Ik ga door zolang ik geen pijn heb, ik denk dan ‘dat gaat wel over’.
Nu let ik wel beter op doordat ik de diagnose heb gekregen. Ik ben in behandeling en word opgevolgd door een reumatoloog. Ik ben een heel positief iemand, ik blijf niet graag met negatieve gevoelens zitten. We moeten allemaal verder met het leven. Ik ben een heel optimistisch persoon, soms misschien té.
Wat doe je anders sinds de diagnose en welke hulpmiddelen heb je nodig?
Gelukkig heb ik niet vaak last van botbreuken, de laatste is intussen tien jaar geleden. Kleine breuken herstellen nog goed, maar je mag niks mankeren aan je wervelkolom. Daarom let ik goed op met hoe ik beweeg, want een verkeerde beweging kan slecht aflopen.
Ik eet ook meer zuivel om meer calcium in te nemen. Dagelijks neem ik een kauwtablet met calcium en vitamine D, dat is bij mij de standaardprocedure. Ik rook ook veel minder sinds begin dit jaar, maar ben helaas nog niet kunnen stoppen.
anja
Wat vind je ervan om mee te werken aan de sensibiliseringscampagne van Amgen?
Vaak denk ik ‘zou je niet eens langsgaan voor een botmeting’, wanneer ik bepaalde mensen zie. Zo was ik onlangs nog bij mensen die naar de pijnkliniek gaan en niet weten wat ze moeten doen. Ze zijn nog nooit bij een reumatoloog geweest. Er wordt te weinig over gesproken, mensen weten vaak ook niet wat de ziekte inhoudt. Daarom vind ik het leuk dat ik kan meewerken aan deze campagne, om erover te praten. Hopelijk worden mensen zich zo meer bewust van de ziekte en wat ze eraan kunnen doen.
Wat is jouw boodschap aan mensen die met botklachten kampen en twijfelen om zich te laten onderzoeken?
Je moet niet twijfelen om je te laten onderzoeken als je onverklaarbare pijn hebt, zeker vanaf 50 jaar. Zo’n botmeting duurt nog geen vijf minuten en doet geen pijn. De uitslag had ik nog dezelfde dag. Als ik het vroeger had geweten, was ik meteen gegaan. En ga zeker eens kijken op reumanet.be, dat is een website waar ik veel aan heb.
Sommige mensen hebben schrik dat er andere dingen aangetroffen worden, maar dan weet je dat ook. Laat je op voorhand screenen, anders blijven je botten afbreken. En blijf bewegen, ook als je pijn hebt want dan gaat ze net weg of vermindert ze. Wandelen bijvoorbeeld, doe dat op je eigen tempo. Je ziet veel mooie dingen als je rondloopt.

Zet Anja's verhaal u aan het denken?

Ontdek of u risico loopt op osteoporose!
Doe de Test

rudi-nl-v1
Rudi, 63 jaar
“Vaak hoor je mannen zeggen ‘dat kan niet dat ik dat heb’, en vroeger was ik zelf zo. Maar als u als man iets breekt, vraagt u best aan uw dokter een botmeting.”
Lees meer

Naam: Rudi
Leeftijd: 63 jaar
Aandoening: osteoporose
Diagnose: in 2007 (49 jaar)

LEVEN MET OSTEOPOROSE

Hoe ziet een gewone dag eruit voor jou?
Op een gewone dag sta ik op, maak ik koffie en zet ik het ontbijt klaar. Ook de vogeltjes geef ik eten, nog voordat ik zelf gegeten heb. Ik heb in de tuin enorm veel vogelkastjes hangen. Eén à twee keer per week komen de kleinkinderen ook eten en dan help ik met alle voorbereidingen. Soms moet ik wel opletten voor mijn rug wanneer ik de kleinkinderen ophef. Voor het huishouden hebben mijn vrouw en ik een poetshulp.
Hoe ziet een slechte dag eruit voor jou?
Op een slechte dag heb ik werkelijk overal pijn. Ik kan dan niet veel doen en dan hang ik maar een beetje rond. Dan voel ik me slecht in mijn vel, ben ik prikkelbaar en denk ik ‘laat me allemaal met rust’.
Ik heb ooit iemand gekend die in bed moest oppassen met het laken aan zijn voeten, omdat hij bij een verkeerde beweging iets zou kunnen breken. Bij mij is het niet zo erg, maar mijn osteoporose kan je vergelijken met die van een vrouw van 85 jaar. Volgens de schaal van de Wereldgezondheidsorganisatie heb ik een zeer ernstige vorm van osteoporose, maar ik ben positief ingesteld.
Heb je een bezoek aan de dokter lang uitgesteld omdat je dacht dat osteoporose eerder een ziekte voor vrouwen was?
Als drie vrouwen de ziekte hebben, heeft minstens één man het ook. Toen ik 49 jaar was hebben ze het bij mij ontdekt, maar normaal krijgen mannen osteoporose op latere leeftijd. Door al die factoren en met wat ze ‘maar’ weten van de ziekte, zijn ze er bij mij niet eerder achter gekomen. Mijn vrouw zag eigenlijk dat ik veel pijn had. Zo ben ik bij de dokter beland en die heeft me een botmeting voorgeschreven.
Toen ik de diagnose kreeg was ik nog kok in het leger, intussen ben ik met pensioen. Ik was chef-kok en gaf ook kookles, maar dat werd te zwaar. Eén kookpot daar woog 50 kilo en ik stond ook heel de dag recht. Nadien ben ik dan horeca-verantwoordelijke in de kazerne geworden, wat fysiek ook beter lukte.
Wat doe je anders sinds de diagnose en welke hulpmiddelen heb je nodig?
Ik bekijk alles positief, ik kan niet anders. Maar ik hef geen zware lasten meer, om spontane botbreuken te vermijden. Als een dame in de winkel me dan vraagt om iets uit het hoogste rek te nemen, vind ik het belachelijk om te moeten zeggen ‘neen, ik mag dat niet’. Als het echt niet gaat, doe ik het niet, en dan ben ik er ook open over naar anderen toe. Ik heb het hart op de tong.
Verder mag ik niet meer in de attracties op de kermis of in het pretpark. En ik wou graag een duosprong doen met een parachute, maar mijn dokter heeft het afgeraden. Vroeger ging ik drie uren per dag hardlopen, bijvoorbeeld van Tervuren naar Heverlee, maar dat heb ik moeten opgeven.
Andere dingen deed ik dan weer vroeger niet, maar nu wel. Wandelen bijvoorbeeld, dat is één van de beste dingen om te doen als je osteoporose hebt. Dat heeft te maken met je metabolisme en de bloeddoorstroming die bevorderd worden. Ik zit echt niet stil. Ik wandel, ik fiets, ik doe nu aan bridgen, … Ik ben altijd bezig.
Wat vind je ervan om mee te werken aan de sensibiliseringscampagne van Amgen?
Reumanet heeft me in contact gebracht met Amgen, zo heb ik de vraag gekregen. Blijkbaar vinden mannen het moeilijk om openlijk te praten over hun osteoporose. Ik niet, ik durf gerust voor 1.000 mensen tegelijk te praten, daar zit ik niet mee in. Ik vind het positief dat Amgen erover wil spreken en het taboe doorbreken. Zeker naar mannen toe. Vaak hoor je mannen zeggen ‘dat kan niet dat ik dat heb’, en vroeger was ik zelf zo. Maar als je als man iets breekt, vraag je best aan je dokter een botmeting. Dokters denken vaak pas aan osteoporose wanneer iemand 70 jaar of ouder is, maar je moet toch altijd kritisch blijven. Ik kan het weten, ik ben intussen ervaringsdeskundige.
Wat is jouw boodschap aan mensen die botklachten kampen en twijfelen om zich te laten onderzoeken?
Laat je verzorgen, want je hebt maar één lichaam. Forceer dat ook niet. Osteoporose is eigenlijk een stille ziekte. Het begint langzaam, tot je de eerste breuk hebt en dan wordt het erger en erger. De pijn komt door die breuken, die nadien vaak niet goed herstellen. Die breuken worden veroorzaakt door de osteoporose, maar de ziekte zelf doet geen pijn.
Van zodra er iets is en je hebt aanhoudende pijn, laat je minstens onderzoeken en stel bijkomende vragen. Laat een botmeting doen, daarmee ben je wel gerustgesteld. En niet alleen mannen, maar zeker ook vrouwen. Dokters hebben immers vaak nog te weinig aandacht voor het totaalplaatje bij reumatische aandoeningen.

Zet Rudi's verhaal u aan het denken?

Ontdek of u risico loopt op osteoporose!
Doe de Test

Doe de test en ontdek of u een risico loopt

Behandel osteoporose en niet de gevolgen
Doe de test

Familiale geschiedenis
Uw familiale geschiedenis, wat u niet kan wijzigen
1
Is er osteoporose vastgesteld bij één van uw ouders of heeft één van hen een botfractuur opgelopen ten gevolge van een lichte val?
2
Heeft/had één van uw ouders een voorovergebogen houding door een kromme rug?
Persoonlijke factoren
Uw persoonlijke risicofactoren, wat u niet kan wijzigen
3Bent u 60 jaar of ouder?
4
Hebt u op volwassen leeftijd reeds een botbreuk opgelopen na een lichte val?
5
Valt u regelmatig (meer dan één keer in het laatste jaar) of bent u bang om te vallen omwille van uw verzwakte toestand?
6
Bent u meer dan 3 cm in lengte gekrompen na uw 40ste?
7
Hebt u ondergewicht (is uw BMI (Body Mass Index) lager dan 19kg/m2)?
BMI (kg/m2) = Gewicht (kg) / Lengte (m)2.
Bijvoorbeeld, 60 kg /1.7m x 1.7m = 60/2.9 = 20.7 kg/m2.
8
Hebt u ooit gedurende meer dan drie opeenvolgende maanden corticosteroïden (cortison, prednison, enz.) gebruikt?
Corticosteroïden worden vaak voorgeschreven ter behandeling van astma, reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten en eczeem.
9
Heeft u reumatoïde artritis?
10
Heeft u een te snel werkende schildklier of bijschildklier, diabetes of ziekten van het maagdarmstelsel zoals coeliakie of de ziekte van Crohn?
Voor vrouwen alleen
11
Was u voor uw 45ste in de menopauze?
12
Werd uw menstruele cyclus ooit onderbroken gedurende 12 maanden of meer (door andere oorzaken dan een zwangerschap, de menopauze of een baarmoederverwijdering)?
13
Hebt u een verwijdering van de beide eierstokken ondergaan voor uw 50ste zonder hormonale substitutietherapie (HST) te krijgen?
Voor mannen alleen
14
Hebt u ooit last gehad van impotentie, verminderd libido of andere symptomen gerelateerd aan lage testosteronspiegels?
Persoonlijke factoren
Uw levensstijl, wat u kan wijzigen
15
Drinkt u regelmatig meer dan twee eenheden alcohol per dag?
16
Rookt u momenteel of hebt u vroeger regelmatig sigaretten gerookt?
17
Bent u minder dan 30 minuten per dag lichamelijk actief? (huishoudelijke taken, boodschappen doen, tuinieren, wandelen en lopen, enz.)
18
Vermijdt u, of bent u allergisch voor melk en zuivelproducten zonder dat u extra calciumsupplementen neemt?
19
Brengt u minder dan 10 minuten per dag buiten door (waarbij een deel van de huid aan zonlicht wordt blootgesteld), zonder dat u vitamine D supplementen neemt?
Bron:
1. Deze test werd aangepast naar http://www.iofbonehealth.org/iof-one-minute-osteoporosis-risk-test Laatst geraadpleegd oktober 2021.

Print uw resultaten
Bewaar uw resultaten en neem ze mee bij het volgende bezoek aan uw arts
 
Osteoporose

Wat nu?

U hebt besloten om uw arts te raadplegen. Hoe kan u zich voorbereiden? Welke vragen kan u stellen tijdens het gesprek? En erna, wat moet u doen?
Voor meer informatie