Helen

Helen, 70 jaar
“De tuin van mijn zoon, de zon, lichaamsbeweging en groenten helpen me actief te blijven.”
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Ik had een afspraak bij mijn arts voor een volledige check-up kort nadat ik op pensioen was gegaan. Hij adviseerde me een hele reeks onderzoeken, waaronder een botdichtheidsmeting. De resultaten bleken positief te zijn voor osteoporose, maar negatief voor bijna al de rest.
Wat ik veranderde
Om eerlijk te zijn, ik wist niet wat ik kon verwachten. Tijdens ons eerste gesprek had de arts me alleen de grote lijnen uitgelegd en een nieuwe afspraak vastgelegd voor enkele weken later.
Ik ging er meer over opzoeken en bij het volgende bezoek stelde ik alle mogelijke vragen aan mijn arts. Hij adviseerde me een klassiek behandelprogramma dat bestaat uit geneesmiddelen, een gezonde voeding, lichaamsbeweging en vitaminesupplementen.
Ik vond het gemakkelijk om de medicatie te volgen. Maar ik dacht dat mijn levensstijl gezond genoeg was. Misschien dat ik iets meer snacks nam dan mijn arts wou, en ik sportte niet, maar ik voelde me goed. Dus ik veranderde niets.
Enkele maanden nadat ik mijn behandeling was gestart, las ik een brochure waarin stond dat osteoporose een stille ziekte is – mensen voelen niet dat ze de ziekte hebben maar ze kan vernietigend zijn wanneer ze een bot breken.
Hoe dit mij heeft geholpen
Nadat ik de brochure had gelezen, ging ik nog meer opzoeken over osteoporose. Ik wou weten wat ik kon doen om gezond te blijven. Hoewel ik nog steeds niet alles begrijp over de ziekte en de invloed die ze kan hebben op mijn latere gezondheid, ben ik gestart met alle veranderingen die mijn arts me had aanbevolen. Het is gemakkelijker dan ik dacht, gelukkig, want ik wil een zo normaal mogelijk leven behouden en blijven weggaan met vrienden, spelen met mijn kleinkinderen en lekkere groenten kweken.

Hoe ik me nu voel
Ik wil niet dat de diagnose mijn leven overweldigt. En ik wil ook geen last worden voor mijn familie.
Daarom ga ik de langetermijnbehandeling volgen die mijn arts me heeft voorgesteld en ga ik me nog meer verdiepen in de ziekte.

Osteoporose

Wat nu?

U hebt besloten om uw arts te raadplegen. Hoe kan u zich voorbereiden? Welke vragen kan u stellen tijdens het gesprek? En erna, wat moet u doen?
Voor meer informatie
Verhalen

Lees meer verhalen

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”