Marie, 70 jaar
Wanneer de arts mij vertelde dat ik meer dan 5 cm gekrompen was, was het eerste waaraan ik dacht na de eerste shock, “Voilà, dat is de reden waarom ik niet meer aan de bovenste plank kan”.
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Tijdens een routine check-up mat mijn arts mijn lengte en bleek dat ik 5 cm gekrompen was. Ik kon het niet geloven.
Ik had al enkele jaren redelijk veel rugpijn maar ik klaag niet graag. En ik had gemerkt dat ik kleiner was geworden. Het ging niet meer zo gemakkelijk om dingen te nemen van de bovenste plank in de keuken – iets waar ik vroeger gemakkelijk aan kon.
Mijn arts zei dat het osteoporose kon zijn, maar om dit te bevestigen, moest ik een aantal onderzoeken ondergaan, zoals een radiografie van mijn rug en een BMD (botdensitometrie). De radiografie toonde een oude wervelfractuur die wellicht de reden was waarom ik zoveel rugpijn had, en de botdensitometrie bevestigde de diagnose van osteoporose.
Wat ik veranderde
Ik moet toegeven, de diagnose was een shock. Maar ik forceerde me om na te denken over mijn levensstijl en ik kwam tot het besef dat ik mijn gezondheid had verwaarloosd.
In overleg met mijn arts, begon ik bepaalde veranderingen in te voeren en startte ik een behandelplan. Ik heb mijn voeding aangepast; ik eet nu meer fruit en groenten en ik neem ook calcium en vitamine D supplementen. En ik doe ook enkele nuttige oefeningen die ik gevonden heb op osteoporosenews.be. Ik gebruik zelfs enkele lichte gewichtjes!
En als ik thuis ben, gebruik ik een klein trapladdertje om aan de bovenste plank te kunnen. Het heeft een stevig handvat zodat ik niet ongerust moet zijn om er af te vallen.

Hoe dit mij heeft geholpen
Ik ben vastbesloten om actief en onafhankelijk te blijven. Vanaf nu enkele kleine veranderingen invoeren is een kleine prijs om gezond te blijven en fracturen te vermijden.
Hoe ik me nu voel
Ik wil niet liegen, ik heb nog steeds rugpijn, maar het is niet meer zo erg als vroeger.
Ik ben vastberaden om actief te blijven en niet in mijn oude gewoonten te vervallen.
Ik ben echter bang dat dit niet voldoende is en ik uiteindelijk toch mijn onafhankelijkheid zal verliezen als ik nog eens een wervel breek.

Voedingsadvies

Eet gezond en blijf gezond

Wat u eet – en niet eet – kan een grote impact hebben op uw algemene gezondheid en uw welzijn. Raadpleeg de lijst van voedingsmiddelen die u wel (of beter niet) kan eten indien u osteoporose hebt of wil voorkomen.
Voor meer informatie
Verhalen

Lees meer verhalen

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”