Paul

Paul, 77 jaar
“Ik heb horen zeggen dat, op oudere leeftijd, kleine ongevallen zware gevolgen kunnen hebben. Daarom wil ik vanaf vandaag actie ondernemen.”
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Voor mij begon alles met een lichte val van mijn fiets. Niets ernstigs, maar voldoende om naar het ziekenhuis gebracht te worden met een gebroken pols. Een jaar later brak ik mijn enkel nadat ik me had misstapt op een ladder. De radioloog zag iets vreemds op mijn radiografieën en raadde me aan om een botdensitometrie te doen. De resultaten waren duidelijk: osteoporose.
Als ik de lijst van risicofactoren voor osteoporose overloop, zou ik zeggen dat ik geen risico heb. Ik rook niet, ik drink niet overmatig, er zijn geen gevallen van osteoporose in mijn familie en ik ben een man.
Osteoporose is toch een ziekte van oudere vrouwen? Blijkbaar niet. Eigenlijk treft ze ongeveer 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen ouder dan 70 jaar.1,2
Wat ik veranderde
Hoewel ik osteoporose heb en op pensioen ben, ben ik nog jong van hart. Toch heb ik besloten om enkele veranderingen door te voeren om in de toekomst ongevallen te voorkomen en het risico op breuken te verlagen.
In plaats van mijn racefiets te nemen, ga ik nu ontspannen fietsen met enkele vrienden omdat ik met een gewone fiets minder risico heb om te vallen. Ik doe ook de oefeningen die voorgesteld worden op osteoporosenews.be.
Ik heb zelf wat opzoekingswerk gedaan voordat ik met mijn arts ging praten over de mogelijke behandelingen. De checklist die ik vond op osteoporosenews.be, heeft me geholpen om te weten wat ik moet vragen. Mijn arts zei me dat mijn botgezondheid op lange termijn zal verbeteren als ik mijn behandeling blijf volhouden.
Hoe dit mij heeft geholpen
Sinds mijn diagnose ben ik me meer bewust van mijn grenzen, maar ik laat me niet tegenhouden om te doen wat ik echt graag wil doen.

Hoe ik me nu voel
Hoe ik me nu voel? Ik heb een beetje een dubbel gevoel, om eerlijk te zijn.
Wat zeer aangenaam is, is dat ik nog steeds mijn oude vrienden kan zien en dat ik er nieuwe heb kunnen maken. Ik geniet ook van het leven, met alles wat het te bieden heeft. Maar ik ben ongerust om te vallen en ik voel dat ik veel voorzichtiger ben geworden dan vroeger.

Trainingsgids

Blijf actief. Blijf onafhankelijk.

Er zijn 101 manieren om in beweging te blijven. Zoek activiteiten die het best passen bij uw levensstijl.
Kom in beweging!
Verhalen

Lees meer verhalen

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”