Sarah

Sarah, 70 jaar
“Het is verrassend hoe kleine veranderingen me geholpen hebben om mijn onafhankelijkheid te behouden.”
Lees het volledige verhaal

Hoe alles begon
Wanneer ik eind de 40 was, was ik in de menopauze en mijn arts schreef me hormonale substitutietherapie (HST) voor. Hoewel ik relatief jong was om al in de menopauze te zijn, maakte ik me geen zorgen over de gevolgen op lange termijn voor mijn gezondheid. Pas een tiental jaar later raadde mijn arts me een botdichtheidsmeting aan.
Het onderzoek bleek positief te zijn voor postmenopauzale osteoporose.
Wat ik veranderde
Mijn diagnose deed me nadenken over mijn leven en over wat ik gemakkelijk kon veranderen om gezond te blijven en vooral om breuken te vermijden. Ik was hierover heel ongerust, omdat ik bang was dat ik niet meer zou kunnen zorgen voor mijn zieke echtgenoot indien ik iets zou breken.
Mijn voeding is heel stuk verbeterd, ik eet nu 5 porties fruit en groenten per dag. Dit betekent niet dat ik mezelf nooit trakteer, alleen niet zo vaak als vroeger.
Mijn arts vertelde me dat ik actief moet blijven. Dus, in plaats van de auto te nemen om mijn boodschappen te doen, ga ik te voet of neem ik de fiets. Ik doe ook de oefeningen op osteoporosenews.be.
En wat het belangrijkst is, mijn arts heeft mijn medicatie aangepast om mijn botten sterker te houden. Misschien beeld ik me dit in, maar ik heb de indruk dat ik het effect van de medicatie voel en daarom volg ik strikt het behandelprogramma.
Hoe dit mij heeft geholpen
Ik heb gezorgd voor mijn ouders tot aan hun overlijden en ik herinner me dat mijn moeder me zei dat ze geen last wou zijn voor mij, maar ze was te zwak om alleen haar plan te kunnen trekken. Op dat moment begreep ik dat niet echt. Nu wel, en ik wil mijn dochter niet in dezelfde situatie brengen. Daarom ben ik vastbesloten om onafhankelijk te blijven en alles te doen om breuken te vermijden zodat ik kan blijven zorgen voor mezelf en mijn zieke echtgenoot. En door actief te blijven, kan ik meer genieten van de tijd met mijn kleinkinderen.

Hoe ik me nu voel
Kleine veranderingen, spectaculaire resultaten
Ik denk dat het belangrijk dat de diagnose zo vroeg werd gesteld. Deze kleine veranderingen hebben – en zullen – een groot verschil maken voor mijn gezondheid op lange termijn.

Voedingsadvies

Eet gezond en blijf gezond

Wat u eet – en niet eet – kan een grote impact hebben op uw algemene gezondheid en uw welzijn. Raadpleeg de lijst van voedingsmiddelen die u wel (of beter niet) kan eten indien u osteoporose hebt of wil voorkomen.
Voor meer informatie
Verhalen

Lees meer verhalen

Doris, 79 jaar

“Ik moet actief blijven om mee te kunnen met mijn kleinkinderen.”

Jane, 70 jaar

“Een vriendin raadde me aan om de test te doen en dit heeft mijn leven veranderd, in de goede zin!”

Alice, 74 jaar

“Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Nu wil ik niet tot last zijn.”

Helen, 70 jaar

“Om te kunnen zorgen voor de mensen van wie ik houd, moet ik goed voor mezelf zorgen.”

Sarah, 70 jaar

“Ik voel me nog energiek en ik wil actief blijven, ondanks mijn leeftijd!”

Paul, 77 jaar

“Ik mag dan oude botten hebben, maar ik ben nog jong van hart!”