Ontdek de getuigenis van Nicole | Osteoporose News

 
 
Getuigenissen
Nicole, 70 jaar
'Ongelooflijk hoe kleine aanpassingen me geholpen hebben zelfstandig te blijven.'
Lees de getuigenis

Hoe het begon
Ik was nog geen vijftig toen ik in de menopauze ging. Mijn dokter schreef me een HST voor, een hormoonsuppletietherapie. Ik was nog relatief jong om al in de menopauze te zitten en ik maakte me geen zorgen over de gevolgenvoor mijn gezondheid op lange termijn. Pas tien jaar later stelde mijn dokter een osteodensitometrie voor.
UIT HET ONDERZOEK BLEEK DAT IK POSTMENOPAUZALE OSTEOPOROSE HEB.
Wat heb ik
veranderd
Toen ik mijn diagnose kreeg, stond ik stil bij mijn manier van leven. Ik begon met kleine veranderingen om gezond te blijven en vooral om breuken te vermijden. Ik maakte me er vooral zorgen om dat ik niet meer voor mijn zieke man zou kunnen zorgen als ik iets zou breken.

Ik ging veel evenwichtiger eten dan vroeger, ik zet nu 5 porties fruit en groenten per dag op het menu. Maar dat betekent niet dat ik mezelf niet af en toe een keer verwen!

Mijn dokter heeft me ook aangeraden meer te bewegen. In plaats van dus de auto te nemen om te gaan winkelen in de buurt, ga ik nu te voet of neem ik de fiets. Ik doe ook oefeningen die ik op osteoporosenews.be heb gevonden.

En mijn behandeling is zo aangepast dat ik zo goed mogelijk voor de gezondheid van mijn botten zorg. Misschien beeld ik het me maar in, maar ik heb het gevoel dat ik de medicatie voel werken. Ik volg mijn behandeling dan ook heel nauwgezet.
Hoe heeft het me
geholpen
Ik heb voor mijn ouders gezorgd tot hun overlijden en ik herinner me nog dat mijn moeder vaak zei dat ze me niet tot last wilde zijn. Maar ze was jammer genoeg te zwak om zich alleen te redden. In die tijd begreep ik het niet helemaal, maar nu weet ik het wel en wil ik mijn dochter niet hetzelfde aandoen. Daarom ben ik vastbesloten om zelfstandig te blijven en te vermijden dat ik iets breek. Zo kan ik voor mezelf en mijn zieke man blijven zorgen. Door actief te blijven geniet ik ook meer van de tijd die ik heb met de kleinkinderen.

Hoe voel ik me vandaag
KLEINE VERANDERINGEN, GROTE IMPACT
Ik denk dat het belangrijk was dat ik vroegtijdig een diagnose kreeg. Die kleine veranderingen hebben - nog steeds - een grote impact op mijn gezondheid op lange termijn.

 
Gids voor lichaamsbeweging
Blijf in vorm.
Blijf zelfstandig.
Er zijn 101 manieren om in beweging te blijven. Zoek wat het beste bij u past.
Beweeg!!

Lees meer getuigenissen

Monique, 70 jaar

Dankzij de tuin van mijn zoon, de zon, lichaamsbeweging en groene groenten blijf ik in vorm.

Nicole, 70 jaar

Ongelooflijk hoe kleine aanpassingen me geholpen hebben zelfstandig te blijven.

Patrick, 77 jaar

Ik heb gehoord dat kleine ongelukjes zware gevolgen kunnen hebben naarmate je ouder wordt. Dus ik ben meteen in actie gekomen!

Marie, 70 jaar

Toen de dokter me vertelde dat ik bijna 5 cm gekrompen was, dacht ik na de eerste schok meteen: 'Daarom kan ik niet meer bij het bovenste plankje in de kast!'

Christine

Christine, 72 jaar

Toen de dokter me zei dat het goed voor me zou zijn als ik wat meer zou wandelen, heb ik erover nagedacht om een hond te nemen, omdat ik dan misschien meer zou gaan bewegen.

Alice1

Alice, 74 jaar

Ik heb nooit iemand tot last willen zijn. En toch is dat hoe ik me voelde toen de dokter me de resultaten van mijn onderzoek gaf. Het heeft even geduurd voor ik mijn leven weer in handen kon nemen, maar ik ben optimistisch en dat heeft uiteindelijk de bovenhand gehaald!

doris2

Anne, 79 jaar

Ik wil graag van leuke momenten met mijn kleinkinderen kunnen blijven genieten. Daarom ben ik anders gaan leven, want ik wil voor hen in vorm blijven!

jane

Martine, 71 jaar

Genetica heeft me altijd geïnteresseerd. Toen ik ontdekte dat osteoporose onder meer erfelijk is, ben ik doelgericht onderzoek gaan doen.

Rudi, 63 jaar & Anja, 54 jaar

Osteoporose is een sluipmoordenaar. Het is bij je aanwezig maar je voelt er niets van, je weet er niets van. Tot je op een zeker moment valt of een misstap doet en je iets breekt. Op dat moment zouden eigenlijk de alarmbellen moeten afgaan.

BL-PRO-0621-00017 (v1.0) Creatiedatum 29 juni 2021